Távközlési bundling, konvergencia, hajtóerők

Magyar Infokommunikációs Jelentés 2022 // Üzleti szegmens

Szegmens

A teljes üzleti szegmens: 1+ fős hazai társas vállalkozások (mikro-, kis-, közép- és nagyvállalatok) és intézmények (önkormányzati és központi forrásból finanszírozott szervezetek)

 

Tervezett tematika

A jelenleg igénybe vett távközlési szolgáltatások (vezetékes hang, mobil hang, helyhez kötött internet, mobilinternet, adat- és üzleti kommunikáció, payTV) legfőbb paraméterei: szolgáltató-kapcsolatok, ráfordítások, a szolgáltatók részesedése. A jelenleg használt üzleti távközlési szolgáltatások keresztösszefüggései. Az egyes távközlési szolgáltatók teljes üzleti ügyfélszáma és ügyfélszerkezete, a távközlési szolgáltató-kapcsolatok heterogenitása. A teljes üzleti távközlési piac mérete és szerkezete, szolgáltatók pozíciói, részesedése – 2021-ben és idősorosan. A vállalkozások és intézmények költségracionalizálási törekvései. Változások az egyes távközlési szolgáltatások igénybevételében és használatuk intenzitásában a koronavírus-járvány hatására.

Távközlési szolgáltatók portfoliójának ismertsége. Távközlési szolgáltatáscsomagok jelenlegi igénybevétele, „bundle” szolgáltatói kapcsolatok, a csomagok tartalmi összetevői. Integrált vezetékes-mobil távközlési szolgáltatáscsomagokkal („FMC”) kapcsolatos ismeretek, preferenciák, attitűdök, hajtóerők, akadályozók részletes vizsgálata. Fix-mobil konvergens ajánlatok jövőbeni potenciálja: igényelt szolgáltatások, elvárt kedvezmények, szolgáltatókkal kapcsolatos preferenciák. Fix-mobil konvergens ajánlatokkal szembeni elzárkózás okai.

Távközlési és IT szolgáltatások integrálásának jelenlegi gyakorlata: havidíjas IT szolgáltatások igénybevétele távközlési szolgáltatóktól, „hagyományos” módon vagy „felhő modell” szerint. Különböző „havidíjas” IT szolgáltatások távközlési szolgáltatásokkal egy csomagban történő igénybevételének potenciálja, szolgáltatói preferenciák.

SIM-kártyás okos megoldások ismertsége és társítása egyes mobilszolgáltatókhoz.

Vállalkozások működésével, gazdálkodásával kapcsolatos témakörök. A döntéshozók szociodemográfiai és személyes ICT fogyasztási profilja, digitalizációval kapcsolatos attitűdjei. Távközléssel, infokommunikációval kapcsolatos döntéshozatal jellemzői, információszerzéssel és ügyintézéssel kapcsolatos preferenciák. Online szolgáltatás-vásárlás és internetes ügyintézés jelenlegi gyakorlatai és jövőbeli prioritások. Elektronikus számlázással kapcsolatos ismeretek és preferenciák.

Távközlési szerződések gyakorlata és legfőbb szerződéses paraméterek. Távközlési szolgáltató váltások a múltban. Jövőbeni szolgáltató preferenciák és diszpreferenciák.

Távközlési szolgáltatók sales- és marketingkommunikációs tevékenysége, „közvetlen” megkeresések.

 

Státusz

Megjelenés: 2022. augusztus

(A 2021-es elemzés elérhető, azonnal szállítható.)

 

Támogatás

Komplex másodelemzések ügyféligényre szabva, egyedi szegmentáció lehetőségével, további kereszt-összefüggések feltárásával.

Tanácsadói támogatás és beépítő workshop: az eredmények kontextusban értelmezését, üzleti felhasználását és stratégiába illesztését a BellResearch tanácsadói segítik az érintett területek bevonásával.