Helyhez kötött távközlési szolgáltatások

Magyar Infokommunikációs Jelentés 2022 // Üzleti szegmens

Szegmens

A teljes üzleti szegmens: 1+ fős hazai társas vállalkozások (mikro-, kis-, közép- és nagyvállalatok) és intézmények (önkormányzati és központi forrásból finanszírozott szervezetek)

 

Tervezett tematika

Cégek belföldi telephelyszerkezete illetve külföldi/nemzetközi kapcsolatrendszere. Telephelyek közötti, illetve egyéb belföldi kapcsolati rendszerrel [partnerek, beszállítók stb.] fenntartott adatátviteli hálózatok, nemzetközi adatátvitel a vállalati és intézményi célcsoportokban. Adatátviteli technológiák, megoldások elterjedtsége [MLL, IP-VPN/MPLS, Layer2 VPN/Ethernet VPN, ATM, X.25, Frame-relay, stb.]. Adatátviteli hálózatok alkalmazási területei és a fejlesztések motivációi. Adatátviteli szolgáltató-kapcsolatok, szolgáltatók több szempontú részesedés-vizsgálata. A B2B/A „helyhez kötött” adatátviteli piac mérete összességében és főbb technológiánként. Technológiai migrációs hajlandóság a bérelt vonali előfizetésektől a felhő irányába, az elvárt megtakarítás mértéke. SD-WAN penetráció és bevezetési tervek. Az SD-WAN vonzereje, előnyei. 2022-23-as fejlesztési és új előfizetés beszerzési tervek a belföldi és nemzetközi „vezetékes” adatkommunikációban, előrejelzések.

„Vezetékes” internet penetráció a társas vállalkozások és költségvetési intézmények körében, a hozzáféréssel rendelkező cégek / intézmények számának és összetételének változása, az internettől való elzárkózás okai. Alkalmazott „vezetékes” technológiák, hozzáférési piacok [xDSL, MLLI, CaNet, Optikai internet, stb.] jellemzői. Sávszélesség és azzal való elégedettség. Internet-előfizetésekhez kapcsolódó „VAS” szolgáltatások [pl. email postafiók/tárhely, webtárhely, domain név, Fix IP-cím, Wifi-képes eszköz, vírusvédelmi/internetbiztonsági szolgáltatások, mobilinternet „back-up” megoldás, felhőalapú informatikai szolgáltatások (pl. O365)]. Hozzáférési költségek és azok struktúrája. Szolgáltatók többdimenziós részesedés-vizsgálata [ügyfélszám, hozzáférések száma, bevételek stb. alapján] összességében és a „vezetékes” internet-hozzáférési piac egyes technológiai és felvevőpiaci szegmenseiben. Sávszélesség-bővítések [upgrade], szélessávú migrációk és piacbővítő hatásuk. 2022-23-as új „vezetékes” internet beszerzési tervek. Szolgáltatókkal kapcsolatos preferenciák. Emelt szintű „SLA-jellegű” szolgáltatások iránti igény és fizetőképes kereslet. Tervezett hálózati fejlesztések 2023 végéig. „Vezetékes” internettel nem rendelkező szervezetek „elzárkózásának” okai. Új hozzáférést vásárló cégek és intézmények multidimenziós profilírozása, az “új belépők” hozzáférési technológiapreferenciái, kereslet-előrejelzés, trendelemzés. „Helyhez kötött” vs mobilinternet keresztelemzések, a „large screen” mobilinternet helyettesítő/kiegészítő szerepének vizsgálata. Az internet fontossága a vállalkozások, intézmények számára. Szervezeten belüli ellátottság [internethez hozzáférő alkalmazottak, internetes PC-k]. A szervezet jelenlegi internethasználatának céljai és tervezett jövőbeni használati célok. Vállalati WiFi hálózatok használata. Wifi Mesh rendszerek és menedzselt WiFi iránti igények.

Fix telefon-ellátottság és a fix telefóniával kapcsolatos jövőbeli tervek, a vezetékes hang szerepének változása a gazdálkodó szervezetek illetve intézmények kommunikációs struktúrájában. „Access-típusú” szolgáltatások: PSTN/ISDN, VoCa [kábeltelefónia], egyéb VoIP szolgáltatások. Szolgáltató-kapcsolatok, kiadások és jövőbeli tervek. A vállalati adathálózaton [WAN] keresztüli vezetékes hang elterjedtsége. VoIN megoldások penetrációja és kapcsolódó ráfordítások. A társas vállalkozások és intézmények fix telefonra fordított kiadásának volumene és szerkezete. Távközlési szolgáltatók részesedésének több szempontú elemzése [ügyfél, fővonal, bevétel, stb. alapján] az üzleti szegmens [vállalatok / intézmények] fix telefonpiacán. Vezetékes-mobil keresztelemzések, a mobil helyettesítő szerepének vizsgálata. Előrejelzések: az üzleti „vezetékes” hang előfizetés állomány, vállalati és intézményi kiadások, piacméret.

PayTV szolgáltatások használata, kiadások, szolgáltatói kapcsolatok, részesedések. Üzleti vs. lakossági típusú előfizetések.

A „helyhez kötött” távközlési szolgáltatások teljes vállalati és intézményi piacának mérete, szerkezete. A „vezetékes” szolgáltatások keresztösszefüggései, a távközlési szolgáltató-kapcsolatok heterogenitása, a kínálati oldali szereplők ügyfélszáma, bevétele és részesedési mutatói. A meghatározó piaci szereplők üzleti „vezetékes” ügyfélkörének jellemző profilja, a szolgáltatói bevételek felvevőpiaci és technológiai szerkezete. Az üzleti „vezetékes” piac méretére és szerkezetére vonatkozó jövőbeni előrejelzések.

 

Státusz

Megjelenés: 2022. augusztus

(A 2021-es elemzés elérhető, azonnal szállítható.)

 

Támogatás

Komplex másodelemzések ügyféligényre szabva, egyedi szegmentáció lehetőségével, további kereszt-összefüggések feltárásával.

Tanácsadói támogatás és beépítő workshop: az eredmények kontextusban értelmezését, üzleti felhasználását és stratégiába illesztését a BellResearch tanácsadói segítik az érintett területek bevonásával.