Mobiltávközlési szolgáltatások

Magyar Infokommunikációs Jelentés 2021 // Üzleti szegmens

Szegmens

A teljes üzleti szegmens: 1+ fős hazai társas vállalkozások (mikro-, kis-, közép- és nagyvállalatok) és intézmények (önkormányzati és központi forrásból finanszírozott szervezetek)

 

Tervezett tematika

Beszédcélú mobiltelefon-előfizetések üzleti célú használata a társas vállalkozások és költségvetési intézmények körében. „Közvetlen” és „közvetett” mobilpenetráció, beszédcélú SIM-kártyák száma, szolgáltató-kapcsolatok. Magánszemély nevén lévő („lakossági”) mobilelőfizetések üzleti célú használata és annak okai, a cég/intézmény üzletmenetével/ügyvitelével összefüggésben igénybe vett lakossági SIM-kártyák száma, „üzleti” előfizetés vásárlás jövőbeni motivációi és potenciálja. A vállalati és intézményi mobilpiac mérete, a mobilkiadások aránya a beszédcélú kommunikációban. Szolgáltatók piaci részesedésének többdimenziós vizsgálata (ügyfelek, SIM-kártyák, bevételek, stb. alapján), párhuzamos szolgáltató-kapcsolatok motivációi. Egyedi szerződések, publikus csomagok, flottás közvetítők, CUG megoldások. Mobilszolgáltatók iránti attitűd, szolgáltatókkal szembeni percepciók, szolgáltató- és díjcsomag-választás paraméter-rendszere (részletes elvárás és elégedettség elemzés), jövőbeni előfizetés beszerzésénél figyelembe vett szolgáltatók. Üzleti célra mobiltelefont nem használó munkatársak száma és karakterisztikája, az „üzleti” előfizetések jövőbeni potenciálja. 2020-as új előfizetés beszerzések és lemondások, 2021-es tervek. Az üzleti mobilpiac fejlődésének dinamikája, kereslet-előrejelzés, előrejelzések: előfizetések, piacméret.

A munkatársak mobilkészülék választásának szempontjai, a készülékek finanszírozásával kapcsolatos jövőbeni igények. 5G-képes készülékek penetrációja, darabszáma és beszerzési tervei. 2020-as készülék beszerzések. Okostelefon-penetráció és főbb állományi adatok. A beszédcélú előfizetésekhez igénybe vett „VAS”/kényelmi szolgáltatások (pl. készülékbiztosítás, vírusvédelem, információbiztonsági szolgáltatás, online tárhely, O365 stb.). Tömeges SMS szolgáltatás használata. Korlátlan beszélgetést biztosító (full & on-net) „flat” tarifacsomagok ismertsége, megítélése és elterjedtsége. A „korlátlan” csomagok hatása a szervezetek mobiltelefon kiadásaira, árérzékenység. „Flat” tarifákkal kapcsolatos jövőbeni tervek. Dolgozói program penetráció, tipikus használók.

Külföldi utazások gyakorisága az EU-ba és az EU-n kívülre. Használt mobiltelefonálási konstrukciók EU-n kívüli országokban. Külföldi utazások gyakoriságának változása a koronavírus-járvány következtében, elmaradt utazások pótlására használt telekommunikációs módszerek, eszközök. Munkacélú külföldi utazások várható gyakorisága a járvány végét követően.

Beszédcélú SIM-ekhez kapcsolódó mobilinternet-csomagok, szolgáltatói részesedések, a „small screen/handset” mobilinternet jelenlegi és jövőbeni vállalati alkalmazásának céljai, körülményei, motivátorai. A mobilinternet-csomagok paraméterei, adatforgalmi keretek. A „small screen/handset” mobilinternet jövőbeni terjedésének lehetőségei, tervek, az „elzárkózók” mobilizálása. Upgrade potenciál a jelenlegi előfizetők körében. Korlátlan mobilinternettel kapcsolatos ismeretek, percepciók, ár-érték arány megítélés és igények. Mobilinternet „csomagolásával” kapcsolatos preferenciák, árérzékenység. „OTT” üzenetküldés illetve az „OTT” VoIP alkalmazása az üzleti célcsoportban, hatása a „hagyományos” mobiltávközlési kiadásokra, megítélése (üzleti felhasználás kontextusában), jövőbeni tervek.

„Nagyképernyős” mobilinternet penetráció a vállalati és intézményi szegmensben. „Large Screen” mobilintenet előfizetések száma, a szolgáltatók pozíciói, részesedési mutatók. „Helyhez kötött” vs mobilinternet keresztelemzések, a mobilinternet helyettesítő/kiegészítő szerepének vizsgálata. A „nagyképernyős” mobilinternet jövője: az előfizetések számára és a piac méretére vonatkozó előrejelzések. Egyéb „M2M” (Machine-to-Machine) adatkártyák használata, előfizetések, szolgáltatói kapcsolatok. „5G”-vel kapcsolatos ismeretek, várt előnyök és lehetséges alkalmazási célok. 

eSIM kártyák ismertsége, jövőbeli igénybevételi tervek, lehetséges használati területek.

A mobiltávközlési szolgáltatások teljes vállalati és intézményi piacának mérete, szerkezete. Az egyes mobiltávközlési szolgáltatások keresztösszefüggései, a távközlési szolgáltató-kapcsolatok heterogenitása, a kínálati oldali szereplők ügyfélszáma, bevétele és részesedési mutatói. A meghatározó piaci szereplők mobiltávközlési ügyfélkörének jellemző profilja, a szolgáltatói bevételek felvevőpiaci és technológiai szerkezete. Az üzleti mobiltávközlési piac méretére és szerkezetére vonatkozó jövőbeni előrejelzések.

 

Státusz

Megjelenés: 2021. augusztus

(A 2020-as elemzés elérhető, azonnal szállítható.)

  

Támogatás

Komplex másodelemzések ügyféligényre szabva, egyedi szegmentáció lehetőségével, további kereszt-összefüggések feltárásával.

Tanácsadói támogatás és beépítő workshop: az eredmények kontextusban értelmezését, üzleti felhasználását és stratégiába illesztését a BellResearch tanácsadói segítik az érintett területek bevonásával.