Infokommunikáció az egyének szintjén

Magyar Infokommunikációs Jelentés 2021 // Lakossági szegmens

Szegmens

Lakossági szegmens: egyének, 15+ éves hazai lakosság

 

Tervezett tematika

A hazai lakosság száma és multidimenziós profilja. Változások a népességben és annak összetételében. Egyéni demográfiai profil, döntéshozatali szerep, lakhatás, költözés.

A teljes magyarországi populáció (benne 15 évesnél fiatalabb korosztály is!) mobiltelefon-használata, részletes szegmentációk a mobilellátottság bemutatására. A lakossági mobilpiac mérete és szerkezete. A mobilszolgáltatók több dimenziós részesedés-vizsgálata a lakossági szegmensben (pl. ügyfél, SIM-kártya, bevétel, pre-paid vs post-paid, „flottás” SIM-ek). Szolgáltatókkal szembeni elvárások és elégedettség, élő hűségszerződések. Korlátlanságot biztosító tarifák (full flat / on-net flat) elterjedtsége, jövőbeni igények. „Family” csomagok, kedvezmények a havidíjas előfizetéseknél, add-on/VAS szolgáltatások. Számla kiegyenlítés módja, elektronikus számlázás, feltöltőkártya beszerzési szokások. Mobilszolgáltatónál történő ügyintézés csatornái, az online ügyintézéssel kapcsolatos preferenciák. Múltbeli szolgáltatókapcsolatok és váltások, számhordozás, díjcsomag/tarifaváltások általában, valamint a koronavírus-járvány elmúlt évi hatását külön is vizsgálva. Mobiltelefon használatának változásai a megelőző és a következő 12 hónapban. Szolgáltató- és tarifacsomag-váltással kapcsolatos attitűdök, jövőbeni előfizetés beszerzésénél figyelembe vett és preferált szolgáltatók, árérzékenység. eSIM kártyával kapcsolatos ismeretek és penetráció. A Digi kft. lehetőségei a lakossági mobilhang piacon: elérhetőség, kipróbálás, ismeretek, előfizetési szándékok. A lakossági mobiltávközlési piac legfőbb idősorai és előrejelzések: penetráció, post-paid vs pre-paid, költések/piacméret, részesedések.

Egyének mobilkészülék-ellátottsága és a készülék-állomány profilja (pl. kor, márka, képességek, Dual-SIM, kártyafüggetlenség, stb). Készülék fontossága a szolgáltató választásban. Új készülék-vásárlási és -cserélési hajlandóság (múlt / jövő), a készülékválasztás szempontjai és beszerzési csatornái. Mobilfunkciókkal kapcsolatos preferenciák, költségviselési képesség/ár-szenzitivitás. Okostelefonokkal kapcsolatos ismeretek és attitűdök. Az okostelefonok elterjedtsége és az installált bázis részletes paraméterezése (pl. márka, operációs rendszer, alkalmazott információbiztonsági megoldások, stb.). Az okostelefonok használati céljainak és körülményeinek mélyreható vizsgálata. Jövőbeni okostelefon beszerzési tervek.

Beszédcélú mobilhasználati szokások részletes átvilágítása, SMS és MMS szolgáltatások igénybevétele. A használat intenzitásának változása, a növekedés okai.  Mobilfizetés. „Small screen/handset” mobilinternet-csomagok elterjedtsége és fő paraméterei, valamint az ezzel kapcsolatos jövőbeni bővítési és előfizetési tervek. Adatforgalmi korlát a mobilinternet csomagoknál, mi történik, ha a felhasználó túllépi a keretet. A mobilinternet használat helyszínei, „élethelyzetek”, használati célok részletes átvilágítása. Igénybe vett adathálózatok (3/4G, otthoni, munkahelyi és „nyilvános” Wifi felhasználás), valamint az azokkal való elégedettség. Mobil VoIP és OTT üzenetküldés jelenlegi használata: alkalmazások, gyakoriság, volumen, „élethelyzetek”, stb. Mobil VoIP és OTT üzenetküldés hatása a „hagyományos” mobiltelefon használatra és kiadásokra. Mobil VoIP-pal kapcsolatos jövőbeli tervek, elképzelések. Mobilinternetet jelenleg nem használók „bekapcsolásának” lehetőségei, költségviselési hajlandóság, csomagolással kapcsolatos attitűdök, az elzárkózás okai. Okostelefonokkal és mobilinternettel kapcsolatos előrejelzések.

5G-hez kapcsolódó látens igények vizsgálata, a jelenlegi kis képernyős mobilinternet előfizetéssel kapcsolatos problémák intenzitása. 5G megjelenésével kapcsolatos ismeretek, vonzerő, csomagváltási hajlandóság, szolgáltatókhoz kapcsolódó percepciók.

Fix telefon vs mobiltelefon – ár-érték arány összehasonlítás. Vezetékes hang szerepe az egyén kommunikációjában, a fix telefonhasználat legfőbb jellemzői (helyszínek, a használat volumene, stb.). A fix telefonhasználat változása, a mobiltelefon helyettesítő hatása.

Infokommunikációval/digitalizációval kapcsolatos attitűdök, meggyőződések; a „digitalizációnak” tulajdonított hasznosság, társadalmi rétegek és csoportok. Számítástechnikai/informatikai tudás szintje, képzés és oktatás, programozási ismeretek.

A hazai lakosság „digitális eszközhasználata”: PC, tablet, okostelefon, egyéb okoseszközök (pl. okostévé, internetre csatlakozó játékkonzol, okosóra, okos fitnesz eszközök, okos egészségügyi eszközök, okos háztartási eszközök, virtuális valóság eszközök, stb.). A főbb eszközök használatának körülményei: élethelyzetek, helyszínek, gyakoriság, volumen, stb. Eszközhasználati idősorok és előrejelzések. Eszközvásárlások a koronavírus-járvánnyal összefüggésben.

Internethez való hozzáférés lehetősége és használat részletes jellemzői (helye, gyakorisága, időtartama, platformok, stb.), az internethasználat volumenének és eszközeinek „átalakulása”. A volumen növekedésének okai és összefüggései a koronavírus-járvánnyal. Internet-használati célok megítélése, a jelenlegi internetes szolgáltatáshasználati és online tartalomfogyasztási szokások részletes átvilágítása.

Internet szerepe a munkavégzésben, tanulásban; távmunka és távoktatás. Az internet mint az információszerzés, tájékozódás eszköze: témakörök és platformok. Az internet szerepe a szórakozás, szabadidő-eltöltés, kikapcsolódás területén. Online játékok, letöltések, videmegosztók használata, online zenehallgatás, rádiózás, televíziózás, streaming/VoD szolgáltatások használata.

Internet szerepe a kommunikációban, kapcsolattartásban. Elektronikus levelezés, blog/vlog, fórum. Chat alkalmazások használata, platformok, felhasználási célok. „Social Media”/közösségi oldalak használata, funkciók, az igénybevétel „platformjai”. Tárhely szolgáltatások igénybevétele, a „cloud” szolgáltatási modellel és az internet/információbiztonsággal kapcsolatos attitűdök.

Online tranzakciók, digitális/internetes szolgáltatások. Internetes vásárlások és szolgáltatás megrendelések. Online értékesítések. Elektronikus kormányzati és közigazgatási szolgáltatások ismertsége, megítélése és igénybevétele, ügyfélkapu. Online ügyintézés jelenlegi felhasználási mintázatai és jövőbeni igények, elektronikus számlázással kapcsolatos preferenciák. Internet-banking – jelenlegi felhasználási mintázatok, a távolmaradás okai. Virtuális asszisztens megoldások telefonos és online ügyfélszolgálatoknál: penetráció és kipróbálási hajlandóság.

„Sharing Ecoomy”: diszruptív technológiákkal/megoldásokkal/szolgáltatásokkal (pl. Airbnb, GreenGo, stb.) kapcsolatos ismeretek, attitűdök, használat. „Smart” eszközök/ kiegészítők (pl. okosóra, fitnesz eszközök, egészségügyi eszközök, virtuális valóság eszközök, stb.) relevanciája és jelenlegi használata.

A „digitális írástudatlan” rétegek és csoportok felzárkóztatásának potenciális forgatókönyvei (a távolmaradás okai és azok megszüntetésének lehetséges szcenáriói). A digitális képességek fejlesztését illetve a digitalizáció/internet terjedését célzó kormányzati programokkal (pl. SZIP, internet ÁFA csökkentés, kedvezményes/szociális internet „alapcsomag”, stb.) kapcsolatos ismeretek, vélekedések. A „Digitális Jólét Program” ismertsége és a programcélok támogatottsága.

Lineáris televíziónézési szokások: gyakoriság, volumen, műsorok/tartalmak, digitális/interaktív funkciók. „Online” televíziózással kapcsolatos ismeretek, jelenlegi használati mintázatok, jövőbeni igények. „Videomegosztó” és „videotéka/videotár” megoldásokkal és szolgáltatásokkal kapcsolatos ismeretek, használati mintázatok, tartalmak, az igénybevétel céljai és intenzitása, konstrukciók. A televíziós szokások átalakulása. Egyéb „hagyományos” (pl. könyvolvasás, „print média”, stb.) és „digitális” tartalomfogyasztási szokások (pl. online rádióhallgatás – iTunes, Deezer, Spotify, stb.). Digitális/online játékok.

Elektronikus banki és fizetési megoldások ismertsége, elterjedtsége, használata. Hagyományos és innovatív fizetési megoldások ismerete és használata (bankkártya, érintésmentes fizetés, átutalás bankfiókban / interneten, virtuális/internetkártya, sms, mobilalkalmazás, független online fizetési szolgáltatás). Számlafizetés módjai, elektronikus számla ismerete, használata. Banki átutaláshoz igénybevett ügyintézési csatornák. Hiteltermékek, Online bank / Mobil bank igénybevétele. AFR és online fizetési metódusok ismerete és használata.

Távmunka elterjedtsége a koronavírus-járvány kezdete óta, távmunkára történő átállás sikeressége, otthoni munkavégzéshez szükséges eszközök megléte, a koronavírus-járvány alatti távoktatási tevékenység megítélése, minősége a jelenléti oktatáshoz képest, digitális oktatás előnyei és hátrányai. Jövedelmi érintettség a koronavírus-járványban.

 

Státusz

Megjelenés: 2021. október

(A 2020-as elemzés elérhető, azonnal szállítható.)

 

Támogatás

Komplex másodelemzések ügyféligényre szabva, egyedi szegmentáció lehetőségével, további kereszt-összefüggések feltárásával.

Tanácsadói támogatás és beépítő workshop: az eredmények kontextusban értelmezését, üzleti felhasználását és stratégiába illesztését a BellResearch tanácsadói segítik az érintett területek bevonásával.